Avajaiset

Tervetuloa avajaisiin lauantaina 4. elokuuta klo 14-17 Taidekeskus Antarekseen.

Avajaispuhe taidehistorioitsija ja teologi Oscar Ortiz-Nieminen

MA, uskontotieteilijä Juulia Juutilainen. Taiteilijapuheenvuoro. Myyttiset metsäkuvat suomalaisten sielunmaisemassa.

Kikka Rytkönen
Performanssi: Believe, or not?

Esa Kotilainen ja Jonne Pitkänen
Esa Kotilainen esittää Ajatuslapsi-teoksen yhdessä Jonne Pitkänen kanssa.

Ajatuslapsi on Esa Kotilaisen albumi vuodelta 1977. Albumi on ensimmäisiä suomalaisia ambient-julkaisuja. Levy koostuu pääosin minimalistisista syntetisaattoreilla luoduista äänimaisemista ja atonaalisista melodioista. Ajatuslapsen visuaalinen, kuten auditiivinenkin maailma liikkuu hindulaisuuden, buddhalaisuuden, luonnon, abstraktin, muinaisen Egyptin, määrittelemättömän, jatkuvasti muuntuvan Jumalakuvan improvisoinnissa.

Jonne Pitkänen toteuttaa Ajatuslapsen monikanavaisen videoperformoinnin reaaliaikaisena. Osana videomiksausta käytetään teoksen teemoihin valmiiksi valikoitua ja editoitua videomateriaalia. Materiaalia ohjataan ja kontrolloidaan tietokonella ja videoperformointiin soveltuvalla VJ (video jockey) ohjelmalla. Tämän lisäksi käytetään ääniaaltoja ja luonnonobjekteja reaaliaikaisesti visualisoivia laitteita kuten itserakennettua oskilloskooppitelevisiota, nestekaiutinta (cymatics), objektien esitysalustaa ja livekameroita.

https://www.headheritage.co.uk/unsung/review/2233/

Believe, or not? Performanssi ammentaa teini-iän, noin vuosien 1963-66, uskonnollisesta sisällöstä ja sen kääntymisestä kriittiseksi yhteis-kunnalliseksi ajatteluksi. Maailmankatsomuksen muuttuminen X:stä Y:ksi vie aikaa, vaatii tyhjyyttä. Pysäyttää blancon äärelle. Teoksessa on läsnä kaksi liturgista, joskin samalla muutenkin ajankohtaista, väriä. Vanha ja uusi kohtaavat, populaari hittihahmo vie tulevaisuuden maailmaan, jossa uskonnollinen fundamentalismi tallaa humaanisuuden.

Aina löytyy alempaa toiseus, oli se sitten rodullistamisen tai misogynian tuotetta. Performanssissa käytetty ääninauha on Granadan Archiconfradía dentra Sra del Perpetuo Socorro – rituaalista, juhannuksena 2018. Laulettuna hengellinen laulu, teksti alunperin vuosilta 1832-1903. Laulua pidettiin lähetystyöaatteen keskeisenä symbolina.