Juulia Juutilainen

UNDERSTORY| 2018 | mixed media

Understory on kertomus metsästä ja suomalaisten metsäsuhteesta. Metsä on suomalaisille sekä pyhäksi sanottu sielunmaisema että ulkomaille myytävän halvan puutavaran varanto. Ristiriitainen metsäsuhde kulkee rinnan kansallisessa kuvastossa, jossa Suomen ylpeydenaiheita ovat sekä jylhät ikimetsät että ne tuhoava metsä-teollisuus.

Understory kertoo tarinaa metsästä, jota palvotaan ja häväistään. Sen triptyykki-muotoiset miniatyyrimaailmat asettavat vastakkain mystis-humanistisen metsäkuvan, joka sijoittaa ihmisen metsän eteen ja keskelle kokijaksi, subjektiksi, jota luonnon ihannoidut ominaisuudet jalostavat ja voimaannuttavat, sekä utilitaristisen metsä-kuvan, joka prosessoi metsän luokitelluksi puutavaraksi, jota ihminen voi vapaasti hyödyntää.

Triptyykin keskellä oleva näyttö välittää vielä yhden kertomuksen, jota kerrotaan juuri tälläkin hetkellä. Reaaliaikaisen metsäkameran kautta teos näyttää kuvan, johon ihminen unelmineen ja tavoitteineen ei kuulu: metsän oman, hiljaisen ja ikiaikaisen kertomuksen, jossa pyhyyttä tai pahuutta ei ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *